GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR? | GÜNEŞ YANIĞI SIZISINA NE İYİ GELİR? 2024

A+
A-
GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR? | GÜNEŞ YANIĞI SIZISINA NE İYİ GELİR? 2024

GÜNEŞ YANIĞI NASIL GEÇER? GÜNEŞ YANIĞI SIZISINA NE İYİ GELİR?

Yaz ayları yaklaşmakta ve bronz ve parlak bir cilde sahip olmak için uzun süre güneşte kalmaya başlayacaksınız. Fakat uzun süre güneşte kalma veya güneşlenme kısa dönemde cilt yanıklarına sebep olmaktadır. Ve uzun dönemde ise deri kanserine ve yaşlanmaya fazlasıyla etki etmektedir. Peki, cilt yanıklarından korunmak için ne yapmalı? Cilt yanıklarına ne iyi gelir? Cilt Yanıkları Nasıl Geçer? Güneş Yanığı Sızlaması Nasıl Geçer? Güneş Yanığı Kremleri? Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Güneş Yanığını Geçiren Krem? Gibi birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

GÜNEŞ YANIĞI NASIL GEÇER – www.estetikche.com

GÜNEŞ YANIĞI

Güneş yanığı  konusu yaz aylarının vaz geçilmez sorunlarının başında gelmektedir. D vitamini için en iyi kaynak güneştir. Yaz mevsimlerinde yeryüzüne daha dik konumda gelen ultraviyole (UV) ışınların olumsuz etkileri mevcuttur. Ve bazı sağlık sorunlarını da bu durum beraberinde getirmektedir.

Özellikle yazın Temmuz ve ağustos aylarında ışınların daha dik gelmektedir. Öğle saatlerinde çok uzun süre güneş altında kalmak, öncelikle açık tenli insanlarda ciltte alerjik durum yaratabilmektedir. Kalıcı leke ve izlere hatta birinci hatta ikinci derece yanık türlerine neden olabilmektedir. Uzmanlar güneşin altında 30 dakikanın üzerindeki zamanlarda kalındığında güneş kremleri ve güneş gözlüklerini mutlaka kullanmak gerektiği konusunda bizleri uyarmaktadır.

 

GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanığı oluşması durumunda, cildinizin yeterince fazla soğutulması önemli olmaktadır. Cilde soğuk kompres, acıyı hafifletmektedir. Ve iltihabı önlemektedir.

Bu durumla birlikte, buz küpleri gibi çok fazla soğuk maddeler tedavi için uygun bir uygulama değildir. Soğuk bir suya batırılmış soğuk havlu kullanmak yeterli olmaktadır.

Soğuk kompres uygulamasına minimum yarım saat yapılmalıdır. Ve ek olarak mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye kadar devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı çok önemlidir. Çünkü güneş yanığı sebebiyle cildinizde çok fazla oranda sıvı kaybı olmaktadır.

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

• Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşın geniş etkili koruyucu kremlerin kullanılması oldukça çok önemlidir. Sadece UVB’yi durduran koruyucu kremler derinizde Güneş yanığını engellemektedir.

Güneşte uzun vakit kalınmasına olanak sağlayacak ve ek olarak zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları bakımından faydadan çok size zarar verecektir.

• Koruma faktörü oranı en az 30 (SPF 30) olan ürünler seçilmelidir.

• Cildi yağlı olan kişiler jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri kullanabilmektedir. Cildi kuru olan kişiler ise krem bazlı ürünleri seçmeleri doğru olacaktır. Vücut koruması durumunda ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratik ve akıllıca olabilir. Suya dayanıklı olarak satılan ürünler, terleyince ve sudan etkinliklerini daha uzun süre sizi korumaya devam edebilir.

• Koruyucu kreminizi güneşe çıkmadan 10-20 dakika önce mutlaka uygulanması gerekmektedir.

• Ürünün kutunun üzerinde belirtilen faktör kadar koruyabilmesi için mutlaka kalın bir şekilde sürülmesi gerekmektedir. Yüzünüz, ense bölgesi, kulak, kol ve bacaklarınızı korumak için gerekli miktar 2-3 çorba kaşığı kadar olmalıdır.

• Koruyucu kremin iki saatte bir tekrar edilerek sürülmesi gerekmektedir.

• Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrası zamanlarda tekrar edilerek sürülmesi önemlidir.

• En önemlisi güneş koruyucular bize gereksiz ya da fazla bir güven vermemelidir. Ve güneşte kalma süremizin uzamasına neden olmamalıdır.

D VİTAMİNİ İÇİN 15 DAKİKA KREMSİZ GÜNEŞLENİN

Vücudumuza yeterli D vitamini alabilmek için öğle zamanlarında kol ya da bacak bölgelerimizin bir kısmının 10-20 dakika kadar güneş ışını alması yeterli olmaktadır.

GÜNEŞ YANIĞINA BUZ SÜRÜLÜR MÜ?

Güneş yanığı oluşan kısımda kişinin vücudunda fazla miktarda su kaybının da olduğu gözlemlenmektedir. Bu hastalarda baş dönmesi bazen de bayılma durumları da oluşmaktadır. Bazen ek olarak sıvı tedavisi yaptığımız hastalar da olmaktadır. Bu durumu engellemek için Güneş yanığı maruz kalmış olan kişinin günlük en az 3 litrenin üzerinde su tüketmesi mutlaka gerekmektedir.

Islatılmış havlu uygulaması, kişinin ağrısını biraz dindirmektedir. Ancak bu durum kalıcı değildir. Bu gibi durumlar için yağlı yara merhemleri kullanılmaktadır.

Yanık oluşmuş alana buz uygulaması o alanda donuklar oluşturmaktadır. Yapılması gereken ilk şey, günde 2 veya 3 defa duş almak olmalıdır. Yanık nedeniyle kurumuş olan cildinizin gerginliğini almak ve ortadan kaldırmak için saf zeytinyağıyla masaj yapılması deriyi oldukça rahatlatmaktadır. Ve hastanın Güneş yanığı acısını dindirecektir.

 

GÜNEŞ YANIĞI ACISINA NE İYİ GELİR?

  • Güneş yanığına zeytin yağı sürüp masaj yapmak acının hafiflemesini sağlamaktadır.
  • Güneş yanığı acısına en etkili bir diğer çözüm yöntemlerinden biri de lavanta yağı kullanmaktır.
  • Aloe vera jeli tercih etmek yanık olan bölgeye sürüldüğünde acının dinmesini sağlamaktadır.
  • Sallama çay poşetleri kullanmak yanıkların acısının hafiflemesini sağlamaktadır.

GÜNEŞ YANIĞININ NEDENLERİ

Hafif ve komplike olmayan güneş yanığı durumları genel olarak küçük cilt kızarıklıklarına ve ağrıya neden olmaktadır.

Güneş yanığına maruz kalındıktan sonra cilt yaklaşık 2 ila 6 saat sonra kırmızıya dönmektedir. Ve tahriş olmaktadır. Yanık etkilerinin en çok olduğu zaman 12 ila 24 saat sonra olmaktadır.

Daha ciddi olan vakalarda şiddetli deri yanması ve kabarıklık olmaktadır. Masif sıvı kaybı (dehidratasyon), elektrolit dengesizliği ve genellikle enfeksiyon ile komplike bir duruma gelmektedir. Buna diğer bir deyişle güneş zehirlenmesi de denilmektedir.

Güneş ışığına çok fazla maruz kalma durumunda ise şiddetli ve tedavi edilmemiş Güneş yanığı oluşmaktadır. Ve şoka ve hatta ölüme sebep olabilmektedir. Güneş yanığı için en iyi çözüm yöntemi güneşten uzak durmak, çok fazla güneşe maruz kalmamak ve cildinizi güneş kremleri ile korumaktır.

GÜNEŞ YANIĞI NEDİR? NASIL GEÇER?

Yaz aylarında bolca güneşlenmek, bütün herkes için oldukça keyifli bir durumdur. Sıcacık güneşin teninize temas etmesi, hem bedeninizi hem de ruhu doyurmaktadır. Güneşlenmek, vücudunuza D vitamini desteği sağlamaktadır. Bu bakımdan oldukça yararlıdır.  Ancak güneşlenme zamanının abartılması, güneş yanığı oluşmasına sebebiyet vermektedir. Ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Güneş yanığı bu sorunların başında gelmektedir.

Güneşin zararlı olan ışınlarından korunmak, cildinizin daha geç yaşlanmasına fazlasıyla yardımcı olmaktadır. Güneşin tahriş edici ışınları, cilt yüzeyinizin doğal nem dengesini kaybetmesine sebep olmaktadır.

Cildiniz nem oranını kaybetmesi sebebiyle kuruyan ve çatlayan ciltler, sizin daha yaşlı ve bakımsız görünmenize neden olmaktadır.

 

GÜNEŞ YANIĞINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

  • Güneş ışınlarının dik olarak düştüğü 10:00 – 16:00 saatleri aralığında korunmasız bir şekilde güneşe maruz kalmamanız gerekmektedir.
  • Bu saatler arasında açık havada bulunmanız gerekiyorsa eğer, güneşe maruz kaldığınız süreyi mümkün olduğunca kısaltın.
  • Dışarıda olduğunuz zaman geniş kenarlı şapka kullanabilirsiniz.
  • Yaz veya kış cildinize uygun olan bir güneş koruyucu krem kullanmalısınız. En az 30 SPF olan bir krem tercih etmelisiniz. Çok açık bir tene sahipseniz 50 SPF kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Özellikle deniz ve havuz ortamlarında yada kullanımından sonra güneş koruyucu kremi sürekli olarak yenileyin.
  • Plaj, kumsal gibi yerlerde vakit geçirirken mümkün olduğunca şemsiye gibi koruyucu ekipmanların gölgesi altında kalmaya dikkat edin.
  • Güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. Cildinizi olduğu kadar gözlerinizi de güneşin zararlı ışınlarından korumanız gerekmektedir.
  • Yaz zamanında ve sıcak havalarda açık renk kıyafetler tercih etmelisiniz.

 

 

 

 

 

Estetik hakkında en güncel ve en doğru bilgileri sizlere ulaştırmak için çalışmaktayız. Düzenli olarak güncellenen sitemizde tüm konuları rahatlıkla bulabilir, tercih edeceğiniz estetik operasyonla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.