Ketojenik Diyet Nedir?

A+
A-
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

 Günümüzde oldukça popüler bir hale gelen ketojenik diyet nedir? İlk başlarda çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılsa da zayıflama amacıyla da başvurulan yöntemlerden birisi olmaktadır. Bu diyet çeşidinde genellikle karbonhidrat içeriği düşük olan besinler alınırken protein içeriği orta ve yağ içeriği ise yüksek miktarlarda olan besinler tüketilmektedir.

Diyet programlarında yasaklı olan besinlerden oluşan bir beslenme programına dayanan ketojenik diyet popülerliğini bu sebepten dolayı yükseltmiştir. Uzun araştırmalara konu olan bu diyet çeşidi ketojenik olarak beslenmenin çeşitli hastalıkların etkilerinin azaltılmasında da etkilerinin görüldüğü düşünülmektedir.

Buna ek olarak özellikle zayıflama diyeti olarak da tercih edilen bir beslenme programını sağlamaktadır. Her ne kadar zayıflama üzerinde etkileri görülse de vücut üzerinde belli başlı zararlardan olduğu da düşünülmektedir. Bu sebepten dolayı uzun süreli devam eden ketojenik diyet süreçleri kişide olumsuz sonuçlar geliştirebilmektedir. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından da uzun süreli devam ettirilmesi önerilmeyen diyet tiplerinden birisi olmaktadır. Ketojenik diyetin uygulanması ve devam ettirilmesi de oldukça zor olmaktadır. Bu diyet sürecini takip eden ve uygulayan kişiler düzenli olarak tıbbi takip ve kontrol aşamalarından geçmelidir

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

 Nasıl Uygulanır?

Ketojenik diyet nasıl uygulanır? “sorusu birçok diyet araştırması yapanların merak ettiği konulardan birisidir. Öncelikli olarak diyet içerisinde yer alacak besinlerin miktarları ve birbirine olan oranları hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya bağlı kalınarak 5/1, 4/1, 3/1, 2/1 ve 1/1 oranları tercih edilmektedir. Belirlenen oranlar ketojenik diyetteki bulunacak olan toplam yağ miktarlarının karbonhidrat ve protein miktarının toplamına oranını ifade edebilmektedir.

Bu oranlarda pay kısmı yağ miktarını payda kısmı ise yağ dışındaki protein ve karbonhidrat miktarlarını yansıtmaktadır. 4/1 olarak belirlenen diyet oranları içerisindeki yağ içeriği oldukça yüksek olmaktadır. Bununla birlikte uygulanması en zor olan diyet oranlarının başında gelmektedir.

Uygulanacak olan diyet oranı kişinin uygun muayeneler sonucunda kan ve idrarındaki keton miktarına göre belirlenmektedir. Katojenik diyet uygulaması türü her kişide uygulanması mümkün olmayan bir süreci yansıtmaktadır.

Oldukça zor ve riskli bir diyet tipi olduğundan ötürü uzman hekimler ve sağlık kuruluşuna danışılarak tercih edilmesi gerekecektir. Diyet süresince düzenli kontroller ve incelemeler yapılmalıdır. Bu diyet tipinde vücut ihtiyaç duyduğu bütün enerjiyi karbonhidrat ve protein alımı az olduğundan ötürü yağlardan karşılamaktadır.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?

Oldukça zor ve ketojenik diyetin riskleri bulunan bir uygulama olduğundan ötürü her kişide uygulanması önerilmeyen bir işlemdir. Kişi kendini açlık durumuna sokabilmek için metabolizma hızını yavaşlatır. Bu sebeple diyet sonunda yavaşlayan metabolizma hızına bağlı olarak diyetin bırakılması ile birlikte verilen kiloların geri alınması pek muhtemeldir.

Ketojenik diyet tipinde yağlı besinler tüketildiğinden dolayı lifli besinler oldukça azdır. Bu sebeple kabızlık ve çeşitli bağırsak problemleri de meydana gelebilmektedir. Yüksek yağ içerikli beslenme dolayısıyla kolesterol ve diğer kan lipitlerinde artış yaşanır. Bununla birlikte kalp ve damar hastalıkları riski de oluşabilmektedir.

Bu diyet tipini özellikle karaciğerinde bir hastalık olan kişiler uygulamamalıdır. Bunun sebebi ketojenik diyetlerin karaciğer üzerinde oldukça büyük bir baskı oluşturması sebebiyledir. Uzun süreli olarak uygulanmamalı ve karaciğer yetmezliği bulunan kişiler tercih etmemelidir.

Ketojenik diyetin riskleri daha farklı şekilde de karşımıza çıkmaktadır. Glikoz dengelerini de bozduğundan ötürü beynin temel yapı taşı olan glikoz eksilmesine ve buna bağlı olarak bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama gibi durumları ortaya çıkartmaktadır. Bu gibi sebeplerden ötürü ketojenik diyet tipi sadece uzman hekimler aracılığıyla düzenli kontroller eşliğinde uygulanmalıdır.

 

 Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyetin faydaları dikkate alındığında karbonhidrat ve protein alımının düşük olduğu yağ alımının ise yüksek olduğu bir diyet tipidir. Bu nedenle zayıflama ve yağ verme gibi durumları daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmede büyük rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra riskli ve zararlı durumları oluşturabildiğinden ötürü uzman bir hekim aracılığıyla düzenli kontroller eşliğinde yapılması gerekecektir.

Zayıflama ve yağ kaybı gibi durumlarının yanı sıra birçok ketojenik diyetin faydaları bulunmaktadır. Ketojenik diyet İlk başlarda sağlık alanında kullanılsa da ilerleyen süreçte popüler bir hale gelmiştir. Tip 2 diyabet hastalığının da gelişimini ve ortaya çıkmasını önleyen diye tiplerinden birisidir.

Vücuda alınan fazla yağ tüketimleri gizli şeker, tip 2 diyabet veya metabolik sendrom gibi hastalıkların gelişmesine sebep olmaktadır. ketojenik diyet vücuda alınan fazla yağ miktarlarının yakılmasını ve bu sayede kan şekeri değerinin düşerek insülin duyarlılığının artmasını sağlamaktadır. Bu da diyabet ve çeşitli hastalıkların gelişimini önlemektedir. Bunun yanı sıra kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Epilepsi ve Polikistik Over sendromu gibi rahatsızlıkların da önüne geçtiği görülmektedir.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

Ketojenik Diyette Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

Diyet konusunda birçok soruların cevabını arayan kişiler “Ketojenik diyette hangi besinlerden uzak durmalı? “ sorusunu da merak etmektedir. Ketojenik diyet türünde özellikle karbonhidrat miktarı fazla olan besinlerin tüketilmemesi gerekecektir. Şekerli gıdalar olarak dondurma, pasta, kola, şeker, meyve suyu, basit şekerler ve benzeri besinlerin tüketilmemesi gerekecektir.

Unlu ve nişastalı besinler, pirinç, makarna veya unlu mamüller gibi yiyecekler vücuda alınmamalıdır. Kök sebzeler patates veya havuç gibi baklagiller, mercimek, bezelye, fasulye, meyve olarak çilek, böğürtlen, dut ve diğer meyveler.

Alkol ve sağlıksız yağ işlemi görmüş besinler, bazı sos ve çeşni türleri, ketçap, barbekü sos, ballı hardallı sos. Ve son olarak şekersiz light diyet ürünleri de tatlandırıcı kullanılarak oluştuğundan ötürü tercih edilmemelidir.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Katojenik diyette birçok besin öğesi bulunmaktadır. Peki ketojenik diyette hangi besinler tüketilmelidir? Ketojenik diyet tipinde karbonhidrat miktarı düşük olan besinlerin tüketilmesi gerekecektir. Yoğunlukla tavuk eti, kırmızı et ve hindi eti olarak çeşitleri tüketilmelidir. Yağlı balıklar olarak orkinos, somon, alabalık ve diğer çeşitleri alınmalıdır.

Cheddar peyniri, mozerella, keçi peyniri gibi işlem görmemiş peynirler, yumurta, tereyağı ve sağlıklı yağlar olan hindistan cevizi, avakado veya zeytinyağı tercih edilmelidir. Ketojenik diyet süresince karbonhidrat ağırlıklı besinlerden kaçınarak bu tip besinlerin tüketilmemesi gerekecektir.

Yüksek miktarda olmasa da düşük oranlı karbonhidrat bulunduran sebzeler tüketilebilir. Bunlar yeşil yapraklı sebzeler, soğan, domates, biber ve benzeri sebze çeşitleri olmaktadır. Kuruyemiş olarak ceviz, chia tohumu, kabak çekirdeği, badem ve benzeri türevleri tüketilebilmektedir.

 

Ketojenik Diyette Ara Öğünü Var Mı?

Diyetlerde ara öğün çok önemlidir. Peki ketojenik diyette ara öğün var mı? Ketojenik diyet kişinin açlık hissini büyük oranda etkileyen besinler içermektedir. Bu sebeple gün içerisinde açlık durumu yaşandığında tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıklar olmaktadır. En bilindik sağlıklı atıştırmalıklar arasında yüksek yoğunluklu bitter çikolata, bir veya iki haşlanmış yumurta, bir avuç kuru yemiş ya da 4 çilek.

Düşük karbonhidrat içeren süt, fındık ezmesi ve kakao tozu ile yapılmış shake de olabilmektedir. Salsa sosu, peynir türleri ve kereviz, yağlı tüketilen et veya balık türleri de tercih edilmektedir. Bir önceki öğünden kalan küçük porsiyonlar da ara öğün olarak tercih edilebilmektedir.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

Örnek Ketojenik Diyet Menüsü

Ketojenik diyet süreçleri yorucu ve zorlayıcı olabilmektedir. Bu sebeple uzman bir diyetisyen yardımı ile uygulaması önerilmektedir. Örnek ketojenik diyet menüsü :

Kahvaltı olarak genellikle yağlı peynir, salatalık, 3 yumurta ve avokado tüketilebilmektedir.

Ara öğün olarak genellikle kuruyemiş türleri, ceviz, badem, fındık ve yer fıstığı olmaktadır. Ketojenik diyetlerde öğle yemeği menüsü etli sebze yemeği, yoğurt veya yağlı balık olarak tercih edebilmektedir. İkinci bir ara öğün olarak kuruyemiş veya salatalık gibi besinler alınabilmektedir. Akşam yemeğine gelindiğinde ise genellikle tavuk, hindi, avokadolu salata tarzı besinler tüketilebilmektedir.

 

Ketojenik Diyet Kimler İçin Uygun Değildir?

Bu diyet faydalı olduğu gibi bazı kişiler için uygun değildir. Peki ketojenik diyet kimler için uygun değildir? Ketojenik diyet süreçleri oldukça yorucu ve yıpratıcı olabilmektedir. Birçok yan etki durumları da oluşturabilmesi açısından uzman bir hekim veya diyetisyen yardımı ile uygulanmalıdır. Düzenli şekillerde kan tahlili ve kontroller eşliğinde uygulanmasında fayda olmaktadır. Uzun süreli tercih edilmesi önerilmeyen diyet tiplerinden birisi olan ketojenik diyet birçok kişi için de uygun olmamaktadır. Bu sebeple çeşitli tahliller yaptırarak bu diyet tipini kullanmaya geçmeniz gerekecektir. Farkında olmasanız da oluşabilen belli başlı risk durumları meydana gelebilmektedir.

Genellikle insülin ya da ilaç kullanımı gerektiren diyabet hastaları ketojenik diyet uygulamalarından kaçınmalıdır. Bunun yanı sıra yüksek kan basıncı için tedavi gören kişiler ve emziren kişiler kesinlikle bu diyet tipini tercih etmemelidir.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

Ketojenik Diyet Türleri

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi Ketojenik diyet türleri tercih edilirken çeşitli türlerine göre uygulanması da sağlanmaktadır. Bu diyet tipinde en yaygın olanları ise Standart Ketojenik Diyet (SKD), Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet (YPKD), Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD) ve Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet (HYKD) olmaktadır.

Bunlar arasında standart ketojenik diyet türleri ortama miktarda protein ve çok yağlı bir diyet sürdürülürken oldukça düşük karbonhidrat miktarları alınmaktadır. %75 oranında yağ, %5 oranında karbonhidrat ve %20 oranında ise protein alınmaktadır.

Yüksek proteinli ketojenik diyet tipinde ise %60 oranında yağ, %35 oranında protein ve %5 karbonhidrat miktarları içermektedir. Döngüsel ya da hedefli ketojenik diyet olarak bilinen yöntemlerde ise genellikle vücut geliştiriciler ya da sporcuların tercih ettiği bir yöntem olmaktadır. Özellikle uzman bir diyetisyen yardımı ile uygulanmadığından ötürü tavsiye edilmemektedir. Ketojenik diyet türlerinde en sık kullanılan ve hakkında araştırma yapılmış olan standart ketojenik diyet tipidir.

 

 

 Sıkça Sorulan Sorular

 

 

Ketojenik Diyet Sürecinde Kalori Takip Edilmeli Mi?

Ketojenik diyet işlemlerinde asıl hedef karbonhidrat tüketimini azaltmak olmasının yanı sıra kalori takibi süreçlerine de uymak faydalı olmaktadır. Ayrıca ilerleme sürecinizi kontrol altında tutmanız hedefe yönelik kalori alımında da başarıya ulaşmanız için fayda sağlayacaktır.

 

Ketojenik Diyet Kilo Aldırır Mı?

Ketojenik diyet tipi her ne kadar kilo vermek için kullanılsa da sağlıklı bir şekilde yaşamak isteyen tüm kişiler için de geçerlidir. Kilo almak isteyen kişiler de rahatlıkla ketojenik diyet uygulaması yapabilmektedir. Kilo alma sürecine geçmek için ketojenik diyette makrolarınızı tamamlamanız gerekecektir.

 

Ketojenik Diyeti Düzenli Olarak Uygulayabilir Miyim?

Ketojenik diyet süreçleri oldukça zor ve yıpratıcı olabilmektedir. Sürekli olarak yapılmasında tavsiye edilmemektedir. Ek olarak uzman bir hekim veya diyetisyenden yardım almanız faydalı olacaktır. Bu sayede kişisel muayene ve tahlillerinize bağlı kalınarak bir diyet süreci belirlenecektir.

Ketojenik Diyet - www.estetikche.com

Ketojenik Diyet – www.estetikche.com

 Ketojenik Diyet ile Spor Yapılır Mı?

Bu süreçler ile birlikte egzersiz ve düzenli spor yaparak daha faydalı sonuçlar alabilirsiniz. Diyet süresince bir miktar performans kaybı oluşmaktadır. Adapte olduktan sonra eski performansınız geri gelmiş olacaktır.

 

Ketojenik Diyet Süresince Kas Kaybı Olur Mu?

Ketojenik diyet uygulamalarında herhangi bir kas kaybı problemi yaşamazsınız. Diyete başlarken belirli bir miktar hacim kaybetseniz de bu durum glikojen depolarının boşalması sebebiyle olmaktadır. Kas kaybı durumlarının yaşanmaması ile birlikte artış gözlemlendiği de görülmektedir.

 

Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklarda Tercih Edilmektedir?

Ketojenik diyet çeşitli hastalıkların tedavisinde ve etkilerini gidermekte oldukça başarılı olmaktadır. Ayrıca Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, epilepsi, bazı kanser türleri ve polikistik over gibi hastalık durumlarında destek verici olmaktadır.

 

Sitemizde bulunan diğer zayıfla yöntemleri için TIKLAYINIZ !…

 

Estetik hakkında en güncel ve en doğru bilgileri sizlere ulaştırmak için çalışmaktayız. Düzenli olarak güncellenen sitemizde tüm konuları rahatlıkla bulabilir, tercih edeceğiniz estetik operasyonla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.