Diş Teli Nedir ? Nasıl Yapılır ?

A+
A-
Diş Teli Nedir ? Nasıl Yapılır ?

 

Diş Teli Nedir ?

Son zamanlarda bir çok kişinin sıklıkla sorduğu veya internette aradığı soru diş teli nedir ?

Birçok kişi diş ve çene eklemlerinde oluşan sorunlarda diş teli tedavisi kullanmaktadır. Bu sorunlar kişinin hem sağlık hem de estetik olarak olumsuz etkileyen sorunlardır. Diş teli, diş ve çene eklemlerindeki düzensizlikleri, dişlerdeki çarpıklıkları, dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında kullanılmaktadır. Bu yöntem ayrıca estetik olarak güzel bir diş şekline sahip olmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Sağlık problemi veya estetik görünümü düzeltmek için diş teli tedavisi veya diş beyazlatma uygulaması yapılmadan önce muayene yapılmaktadır.

Yapılan muayyenin ardından doktorun uygun görmesi durumunda diş teli tedavisi uygulanır.

Dişte var olan sorunları düzeltmek için etkili ve kolay uygulanan  tedavi yöntemidir. Bu tedavi süreci kişinin diş yapısına göre değişiklik göstermektedir.

Diş Teli

Diş Teli Nasıl Yapılır?

Dişlerinde çarpıklık, boşluk, düzensizlik sorunu olan kişiler muayene yapıldıktan sonra tedavi sürecine girmektedir. Farklı türdeki braket ve aparat yoluyla bu tedavi gerçekleşmektedir. Muayene olduktan sonra doktor tarafından diş teli tedavisinin işleyiş süreci belirlenir. Daha sonra ağza çeşitli aparatlar takılarak tedavi uygulanır. Bu aparatlar şu şekildedir:

  • Braketler: Dişlerin düzelmesi için tedavi süresince dişlere kuvvet uygulayacak teli tutacak materyallerdir. Teller, bu dişlere sabitlenen braketlere tutunarak dişlerin tedavi sürecinde istenilen yönde ve şekilde kuvvet uygular. Bu braketler paslanmaz çelik, seramik, metal  gibi farklı maddelerden yapılmaktadır.
  • Ortodontik diş teli: Braketlere tutunarak dişlerin düzelmesi için baskı ve yön veren tellerdir. Bu teller de paslanmaz çelik, diş rengi veya şeffaf maddelerden oluşurlar.
  • Diş teli lastiği: Diş telinin braketlere tutunmasını sağlayan araçtır. Bu lastikler braketin çevresine takılır. Bazı durumlarda lastik beli bir diş gurubunu ileri veya geri çekmek için kullanılır. Bunun için lastikler ya diş-tel ya da diş-dişe tutturulur.
  • Ortantik bant: Paslanmaz çelik veya seramik gibi maddelerden yapılan, dişlere geçirilerek sabitlenmesini sağlayan araçlardır. En arkada azı diş tedavi sürecinde fazla kuvvet uygulanması gerektiğinde braketlere destek olarak kullanılır.
  • Bukkal Tüp: Diş tellerinin sondaki uçlarına yerleştirilen materyallerdir.
  • Yüz maskesi: Diş teli tedavisinde, diş teli ile uygulanan kuvvet yetersiz kalabilmektedir. Bu durumlarda kuvveti artırmak için yüzün dışına yerleştirilip kuvvet desteği sağlanmasını sağlayan araçtır.

Diş Teli Hangi Durumlarda Takılır?

Diş teli, dişlerde oluşan hem sağlık hem estetik sorunlarında kullanılır. Dişlerin yapısında bozukluklar ve çarpıklar, genel olarak çene yapısındaki daralma ve anatomik bozukluklardan kaynaklanır.  Çene yapısı dar ve kısa olan kişilerin dişleri geliştiğinde yeterli alanı bulamamaktadır.

Bu nedenden dolayı diş yapıları çarpık hale gelmektedir. Bunun yanında bazı kemik problemlerinden de dişlerde şekil bozukluğu oluşabilmektedir. Bu gibi diş sorunu yaşayan kişiler hem sağlık hem de estetik görünüm açısından sorunlar yaşamaktadır.

Diş teli tedavisi ile çenedeki darlık ve kısalık gibi problemler giderilmektedir. Bu tedavi ile dişlerin gelişmesi için uygun alan oluşturulmaktadır.  Diş teli ile uygulanan kuvvet dişlerin doğru pozisyona gelmesini sağlamaktadır.

Diş Teli

Diş Teli Takma Süreci Nasıl İşler?

Dişlerde oluşan problemlerin muayenesinin ardından diş teli tedavisi uygulaması öncesinde kontroller sağlanmaktadır. Diş teli takılmadan önce, ilk olarak dişlerde çürük olup olmadığı kontrol edilmektedir. Çürük olması durumunda dişler tedavi edilip temizlenir. Daha sonra çekilmesi gereken dişler çekilir.  Sonrasında ise diş telini takmak için ağza elips şeklinde bir aparat takılmaktadır. Bu işlemden sonra braketlerin uygulanması gelmektedir.

Braketler yapıştırma işlemi ile yerlerine oturtulması gerekmektedir. Son olarak diş teli çıkmasın diye braketlere lastik takılır. Ardından diş teli braketlere takılarak dişlere uygun şekli vermesi sağlanarak baskı oluşturması için ayarlanır. Ancak süreç burada bitmemektedir.

Diş teli takıldıktan sonraki süreçte de dikkat edilmesi gereken konular vardır: Diş teli kullanımı sürecinde ağız hijyenine daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Çünkü tüketilen gıdalardan sonra braketlerin etrafında gıda artıkları birikir. Bunun yanında bu süreçte tüketilen gıdalara da dikkat etmek gerekir. Diş teli tedavisini olumsuz etkileyecek gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

 

Hangi Yaşta Takılır?

Diş teli tedavisi günümüzün gelişen teknolojisi ile daha konforlu ve kolay uygulanabilmektedir. Bunun yanında ihtiyaç durumuna göre her yaştaki bireye bu tedavi uygulanabilmektedir. Sadece  hala büyüme sürecinde olan ve diş gelişimi devem eden çocuklarda süreç farklı olabilir.

Diş gelişimini tamamlanmış yetişkinlerin tedavi süreci de farklılık gösterebilmektedir. Çocuklar genelde  12 yaşına kadar daimi dişleri oluşur. 

Acil bir sağlık probleminin olmaması durumunda diş teli tedavisi 12 yaşından sonra uygulanmaktadır. Bununla beraber ağız sağlığı bu tedaviye uygun olduğu sürece her yaşta bu tedavi uygulanabilmektedir.

Diş Teli

Diş Teli Lastiği Hangi Dişlere Takılır?

Diş teli tedavisinde lastik kullanımı önemli bir yere sahiptir. Tedavi sürecinin büyük bir kısmında kullanılır. Diş teli lastiğinin kulanım amacı ve şekli değişiklik göstermektedir. Bu lastiğin kullanım amaçlarından birisi plaketlere yerleştirilerek diş teli sabit kalması sağlanmasıdır. Bunun yanında belli diş gruplarının şeklinin düzelmesi için de lastik kullanılmaktadır. Alt dişlerin şekli önde ise genel olarak ön alt tarafta bulunan dişlerden üst arka bölgedeki dişlere doğru lastiğin kuvvet uygulanması sağlanmaktadır. Bu uygulamalar sonrasında alt ve üst bölgedeki dişlerin şekli düzeltilir.

 

 

Diş Teli Kaç Yıl Kalır?

Diş teli için kesin bir süre yoktur. Bu süre kişinin dişlerinde var olan problem ve kişinin yaşı gibi faktörlerden dolayı farklılık göstermektedir. Ancak ortalama olarak bu süre 1 ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarda bu süre 3 yıldan da fazla olabilmektedir. Bazı durumlarda diş telinin kulanım süresi tamamlandıktan sonraki en az 6 ay destek tedavi süreci devam eder. Bu destek sürecinde retansiyon aparatları  da kullanılabilmektedir. Bu süreçte düzenli muayene yapılıp uygun destek sağlanmalıdır.

Diş Teli

Ne Kadar Sürede Etkisini Gösterir?

Diş teli tedavisi uzun süreli bir süreçtir. Bu sürecin süresi değişiklik göstermektedir. Diş teli takıldıktan sonra doktorun tavsiyelerine uygun olarak hareket edilmesi bu süreci etkileyen en önemli noktadır. Doktorun uyarıları dikkate alınıp uygulandığında, tedavi süreci daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu süreç sağlıklı ilerlediğinde 18 ile 24 ay arası bitebilir. Bu süreci etkilemede  dişteki problem türü ile diş yapısı da  büyük bir etkiye sahiptir.

Diş teli takıldıktan sonra sürecinin işleyiş şekline göre düzelme belirtileri birkaç ay içerisinde kendini gösterebilmektedir. Bu küçük düzelme göstergeleri tedavinin işe yaradığını ve ilerleme sağladığını göstermektedir. Tedavi süreci tamamen tamamlandıktan sonra dişler istenilen şekilde yerine oturmaktadır.

Diş Teli

Hangi Devlet Hastanesi Diş Teli Takıyor?

Diş teli tedavisi sadece dişlerin şeklini düzeltmez. Bunun yanında ağız içerisindeki iskele yapısının da düzelmesini sağlayan önemli bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi özel hastaneler dışında uygun şartlar sağlandığında devlet hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversitelerin diş hekimliği bölümünde uygulanmaktadır. Diş teli taktırmak için devlet hastanelerinden randevu almak gerekmektedir. Çok yoğunluk olmasından dolayı randevu sırasının gelmesi bir iki yıl sürebilmektedir.

 

Diş Teli Fiyatları Nedir?

Diş teli fiyatları tedavi sürecine ve uygulanmasına bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı kesin bir fiyat yoktur. Ancak devlet hastanelerinde 18 yaşından küçüklere ücretsiz uygulanmaktadır. Diğer hastanelerde çift çenede 8500 TL ile 12.500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

 

 

Estetik hakkında en güncel ve en doğru bilgileri sizlere ulaştırmak için çalışmaktayız. Düzenli olarak güncellenen sitemizde tüm konuları rahatlıkla bulabilir, tercih edeceğiniz estetik operasyonla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.